tirsdag den 11. marts 2014

122 år

Så gammel ville min farmor være blevet, hvis hun havde levet i dag.

Jeg har fundet et gammelt billede af hende - eller helt præcist en affotografering af det gamle billede - og skannet det. Hvor gammel mon hun er på billedet? Jeg synes, hun var ualmindelig yndig.

Hun havde ikke noget udpræget let liv. Fik et barn med og blev gift med (i den rækkefølge) min farfar. Muligvis mente hendes egen familie, at det var under hendes stand, måske var det bare, fordi hun fik barn inden giftermålet - populært var det ikke. Senere kom der yderligere 6 børn til. En ordentlig børneflok i et - forekommer det mig nu - meget lille hus, også selv om alle børnene aldrig boede hjemme på én gang.

Nogen egentlig uddannelse fik hun ikke. Jeg tror ellers, hun var lynende intelligent, men det der med ønskejob var ikke opfundet på den tid. Mand, børn og hjem blev hendes verden. Hun elskede at læse, og Tom Kristensens Hærværk var hendes yndlingsbog.

Min farfar døde tidligt, men min farmor førte med sønnernes hjælp farfars malerforretning videre. For at få det hele til at løbe rundt, syede hun samtidig for folk. Pengene var små. Toilet med træk-og-slip blev først installeret i farmors hus i sidste halvdel af 50erne. I øvrigt vist en gave fra børnene.

Som barn nød jeg godt af hendes evner ved symaskinen, for hver gang, jeg havde fødselsdag, fik jeg en kjole, hun havde syet.

Vi besøgte hende altid på fødselsdagen, i hvert fald efter min mor var holdt op med at arbejde. Kongen havde nemlig fødselsdag samme dag, så det var en skolefridag, hvor både jeg og min far, der var lærer, havde fri.

Min farmor blev naturligvis ikke 122 år. Hun døde i 1979.

3 kommentarer:

Den gamle krage sagde ...

Jeg tror, det er et konfirmationsbillede.
Det var almindeligt dengang at blive konfirmeret i sort kjole, den kunne lettere holdes og bruges senere.
Det samme gjaldt forresten brudekjolerne.

eKirsten sagde ...

Det kunne du godt have ret i.
På den anden side er jeg kommet i tanke om, at man vistnok har sagt i familien, at hun var 18 år på billedet.
Mon ikke kjolen godt kunne være både en 1906 og en 1920 model?

Den gamle krage sagde ...

Det kan nok være begge dele - men jeg hælder nok mest til omkring starten af 1900-tallet.
Vi har i familien et billede fra Ludvigslyst ved Svejbæk (ikke så langt fra Them), af mine oldeforældre (som drev Ludvigslyst dengang), min (unge) farfar og hans søskende, hvor søsterens kjole meget ligner din farmors.
Med datidens økonomi og påholdenhed kan det godt tænkes at din farmor er fotograferet som 18-årig i sin stadse/konfirmationskjole. Især (vil jeg tro) hvis de ikke var bymennesker.
Det er ret spændende at fordybe sig i den tids klæder!