søndag den 2. oktober 2016

Havnefront og kunst i Sønderborg

Sønderborgs nuværende havnefront set fra et af slottets vinduer.

Vi har for nylig været på besøg i Sønderborg og kiggede en del på havnefronten og også på de ret ambitiøse planer, der er lagt for dens udvikling. 

Der er en overordnet ideplan udtænkt af stjernearkitekten Frank Gehry, og det kan mærkes, synes vi. Det bliver spændende,  hvor meget der bliver ført ud i livet, for gratis bliver det selvfølgelig ikke. Vi glæder os under alle omstændigheder til at se mere om nogle år.

Allerede nu er der ret meget kunst i området. På selve havnekajen er der en del skulpturer, blandt andet Günter Grass' Der Butt im Griff.

Hønekilden ligger tæt på havnen. Kilden har nok "altid" været der, men udsmykningen af Vibeke Fonnesberg er ny. Hanen står i midten og skuer ud over sin flok på tre charmerende høner.

Det er også Vibeke Fonnesberg, der har lavet skulpturen, hvor den hedengangne Solofabrik, der fremstillede margarine, havde til huse. 

Fabrikken er helt revet ned, og der er bygget boliger i stedet.

Inde mellem husene kan man finde skulpturen, der også er et monument, med portrætter af nogle af de ledende personer på fabrikken.

Ham med solbrillerne på mit foto hed Ludolf Meins, og han havde den sjældne (går jeg ud fra) titel margarinemester. Det kunne jeg altså ikke stå for.

Jeg kan svagt huske, at der var en margarine, der hed Solo. Jeg kan dog udmærket huske, at der var en margarinekrig, og jeg kan også huske, at den ene part i krigen var Alfa (det var vist den gode part og den, man holdt med), men jeg havde glemt, at den anden var Solo sammen med Oma, som er min barndoms margarine. Jeg tror, min mor altid brugte Oma, der næsten var et synonym for margarine for mig.

4 kommentarer:

Ellen sagde ...

Så har jeg været på Bidstrup Hovedgård, i Sønderborg og set en ny karklud :-)
Jeg synes du er rigtig god til at give dig selv nogle gode oplevelser, hvilket jeg kun kan nikke anerkendende til - det er så vigtigt, at vi ikke går i stå, bare fordi vi ikke arbejder mere.

eKirsten sagde ...

Det er da fantastisk, at du har tid til at følge med i diverse blogs, mens du farter rundt i Nordamerika. Tak for kommentaren.

Ellen sagde ...

Vi slapper af om aftenen - John med (danske) nyheder og jeg med blogge :-)

eKirsten sagde ...

Ja, det kender jeg jo i virkeligheden godt. Da jeg rejste som yngre, blev aftenerne sandelig også brugt på musik, teater, barbesøg o.s.v., men nu har jeg brug for at få benene i vandret.