tirsdag den 16. februar 2016

Det tandløse samfund

Dorthes tænder er ikke, hvad de har været, og nu var hun nødt til at få en bro med to kunstige tænder hæftet fast på to andre, der havde gode rødder. Tænderne selv var ikke så meget bevendt, men efter plastopbygning var de altså gode nok til at blive brugt som bropiller.

The Great Belt Bridge
Det er for kedeligt uden billeder. I mangel af et billede af Dorthes bro er her et af Storebæltsbroen.

Det er i sig selv ikke specielt interessant, men da jeg så regningen, blev jeg forarget. Ikke over prisen på broen. Den var som forventet høj, et godt stykke på den forkerte side af 20000, men det vidste hun godt. Det er dyrt at holde gebisset funktionsdygtigt, når det først er gået galt. Nej, jeg er derimod forarget over den offentlige sygesikrings andel.

Det eneste, de ville bidrage til, var nemlig til udtrækningen af en af tænderne eller helt præcist kr. 154,81. Det er altså latterligt.

Man kan få lortet fjernet, kan man, eller også må man leve med stumperne. I sandhedens interesse så fandtes der måske billigere løsninger, hvor den offentlige sygesikring ville betale mere, men jeg gætter på, at patientandelen under alle omstændigheder vil være for meget for en del.

Ikke så underligt, at en meget stor procentdel af den danske befolkning har tegnet yderligere forsikring, men det har lige præcist de dårligst stillede nok ikke. De kan sejle deres egen sø, kan de, og de har nok også selv været ude om det. Det er godt nok et usolidarisk samfund, vi lever i. Jeg kan ikke lide det.

C'mon dentist
Dette billede har nogle år på bagen.
Også Sarantoya har nu fået lidt tandsten, som der skal holdes øje med.

2 kommentarer:

Ellen sagde ...

Jeg har aldrig forstået, hvorfor det er gratis at gå til læge, mens det koster en formue at gå til tandlægen - har undret mig over det fra jeg var ganske ung.
Jeg går - sikkert i modsætning til dig - ind for, at man skal betale for at gå til læge, fx 100 eller 200 kroner pr. besøg. Man kan sagtens finde ud af at fritage de dårligst stillede for betaling, men alle andre burde betale, og de penge kunne så gå til at give lidt tilskud til tandlægebesøgene.
Helproteser uden implantater er i øvrigt ikke nør så dyre, ken 1/3 af den pris, du nævner - er hun blevet fortalt denne mulighed?

eKirsten sagde ...

Gebyr på lægebesøg er jo bare en anden form for skat. Du har ret, jeg går ikke ind for det. Af to grunde:
1. Det kunne meget let blive første skridt på vej væk fra, at det principielt er gratis at blive behandlet for sygdom her i landet.
2. Der vil uvægerligt blive øget administration. Dumt at bruge penge på det.

Jeg tror nok, at alle muligheder har været vendt i det konkrete tilfælde, og broen blev vurderet som det behageligste og mest holdbare.