onsdag den 21. august 2013

Kniplingeblomst

De sidste to år har jeg haft kniplingeblomster i haven.

Det var Yrsa, der fandt frøene i Isabella Smiths netbutik, og hun forærede mig en portion. Jeg havde aldrig set kniplingeblomster før.

Sidste år kom jeg lidt for sent i gang, og mine blomster blev ikke så store, men i år var jeg tidligt nok på den. Frøene blev sået i minidrivhus, plantet videre i papirpotter (lavet med min papirpotter) og efter en akklimatisering blev potterne sat i en zinkspand og nogle få i havens bede.

Jeg plejer ikke at være så gode venner med det med at så frø indendørs til senere udplantning, men denne gang lykkedes det.

Blomsterne i zinkspanden er blevet rigtig flotte. Vel omkring 60-70-80 cm høje og fyldt med blomster. De fleste er lavendelfarvede, enkelte er hvide. De små svirrefluer elsker dem, og så kan vi spise vores morgenmad i fred.

Planterne i bedene er ikke blevet nær så flotte, vel bare 20-30 cm høje og ikke særlig tætte. Dels var det de planter, der var til overs, da jeg havde udvalgt på bedste til spanden, men jeg har også fået en mistanke om, at bed-planterne måske mangler noget at leve af. Og indrømmet, det er ikke hvert år, de får gødning. Det må jeg lige huske næste forår.

Kniplingeblomster vil jeg have igen. Der er lidt langt mellem de blå (eller ok: lilla) blomster på denne tid af året. Gad vidst, om man kan høste frøene af sine planter?

2 kommentarer:

Den gamle krage sagde ...

Hvor er de smukke.
Hvis du selv har sået dem, må det da kunne lade sig gøre at høste frø - jeg vil næsten tro, du allerede har gjort det....

eKirsten sagde ...

Nej, frøene er ikke "modne" endnu. Det svære er opbevaringen, tror jeg nok. Jeg er altså ikke ekspert på området :-)
Nogle frø skal have frost, har jeg hørt. Jeg har også læst et sted, at frø opbevares bedst i køleskab. Hvis der bliver mange frø, kan jeg putte en portion i fryseren, en i køleskabet og en i haveskabet. Så skulle jeg vel være garderet.