torsdag den 21. november 2013

Nyt på operarepertoiret

Inden for en uge har vi set hele to nyere operaer.

Først så vi i operabio Sjostakovitj' Næsen, der havde premiere i 1930. Historien er hentet fra en novelle fra 1836 af Gogol. Jeg kendte den faktisk godt i forvejen, for den er udkommet som billedbog, illustreret af Gennadij Spirin, så jeg har læst den i min tid som børnebibliotekar.

Jeg synes, det er en meget spændende opsætning, The Met har lavet. Hele produktionen understreger den absurde historie, der på trods af absurditeten også er spækket med både satire og humor, og Sjostakovitj' spændstige og mangestrengede musik. Jeg hørte nogle, der mente, at det slet ikke er musik, men jeg tror, de bare skal høre noget mere 1900-tals musik i almindelighed og Sjostakovitj i særdeleshed. En masse stjerner fra mig.

Parat!

Et par dage efter så vi Janáceks opera Katja Kabanova opført af Den Jyske Opera. Den havde premiere i 1921. Forlægget til librettoen er et skuespil, Stormen, af Alexander Ostrovskij.


Straks fra ouverturens første toner var vi klar over, at det er en helt vidunderlig musik. Den er først og fremmest smuk og hjertegribende, men indeholder også en masse andre stemninger. På en mærkelig måde syntes jeg, den er lidt i familie med noget andet af min yndlingsmusik, Canteloubes sange fra Auvergne.
Jeg har senere læst, at Janácek bliver kaldt Tjekkiets Puccini. Det kan jeg godt tilslutte mig.

Titelrollen blev sunget fantastisk godt af den tjekkiske sopran Pavla Vykopalova, men i det hele taget var det en god opførelse med gode sangere, god dirigent og orkester og fin om end enkel turnescenografi. Jeg har ikke tidligere været begejstret for Den Jyske Opera, men det er jeg for Katja Kabanova. Endnu flere stjerner til den.

For en gangs skyld slår den levende opera operaen i biografen. Var det i øvrigt ikke noget for The Met at få Katja Kabanova på repertoiret?

onsdag den 13. november 2013

Katte på Fanø

For et stykke tid siden lavede jeg et indlæg om hunde på Fanø, så kattene skal da også have deres eget indlæg. Der var nemlig rigtig mange katte. Og kønne katte. Her er en præsentation af nogle af dem.



Nogle ville hellere end gerne snakke som de to stribede Nordby-katte.

Katten på det første foto var rigtig god til at lave 8-taller om benene, og den på det næste kunne vist simpelthen ikke få kæl nok.

Den så vi flere gange, og hver gang måtte vi sætte et godt stykke tid af til den.





Andre var mere tilbage- holdende.

Den hvide kat lå helt afslappet i buskadset i sin have i Sønderho.

Lidt langt væk fra mig, men den var jo hvid, så jeg måtte alligevel have et billede.





Solskinskatten så vi også i Sønderho.

Den havde anbragt sig i en lun plet i noget græs ude ved diget. Den ønskede heller ikke at snakke med os, og da jeg kom lidt for tæt på, gik den op til nogle biler, som den tydeligvis var ejer af.






Den fine skildpaddefarvede langhårskat boede i Nordby. Den iagttog strikkefestivalens leben fra sit høje stade og på behørig afstand.















Endnu en skildpaddefarvet kat i Nordby.

Den sagde en hel masse, men ville ikke i nærkontakt.




Vi så også en helt hvid kat i Nordby. Meget dekorativt anbragt hvidt i hvidt.

I indlægget om Fanøs hunde drejede det sig mest om porcelænshundene, men der var også et billede af en enkelt levende hund. Med hensyn til kattene bliver det omvendt: Mange levende katte og et enkelt billede af en afbildning af katte. På knurhårene, som man kan se i et større format kan man se, at begge er katte, selv om den enes ører ikke så voldsomt kattede ud.


P.S. På Rømø så vi kun et par gange nogle katte langt ude på marken. Dem fik jeg ingen fotos af. Mange af de tyske turister havde hunde med, så dem så vi en del af, men de blev heller ikke foreviget af mig.

onsdag den 6. november 2013

Årets sidste ø-ferie

...ja, sidste ferie i det hele taget i år gik til Rømø.

Vi arriverede dagen efter mandagsstormen, så jeg troede, jeg skulle finde mit første stykke rav, men det havde jeg ikke held med.

Til gengæld så vi masser af fugle - til min store fornøjelse især gæs. Mange større og mindre fugleflokke, men sort sol så vi desværre ikke.


Når man ser billedet i fuldt format kan man godt se, at det er bramgæs, men det er noget lettere at identificere dem på billedet, hvor de fouragerer på en eng.


Derimod er jeg ikke sikker på, hvad det er for nogle, der letter på billedet herunder. Det er i hvert fald ikke gæs. Måske hættemåger.


Vores ferievejr var meget blandet - blæst, sol, regn og den sidste dag nærmest vindstille og meget smukt. Fra vores fine feriehus kunne vi følge både vejrets skiften og tidevandet. Spændende!

Færgen til Sild i mindre godt vejr.

Udsigt fra vores feriehus. Vi er midt mellem ebbe og flod.
Klik på billedet, så kan du se gæs også her.

søndag den 3. november 2013

Te og efterår

Te smager bedre om efteråret end om sommeren. Synes jeg i hvert fald.

Vi har fået en ny tesalon i Århus. Eller ny og ny, det er gamle og hæderkronede Perch, der har fået en afdeling her i byen, vist nok den første uden for København. Egentlig synes jeg, det er noget pjat - ikke "alt" behøver at være "alle" steder, men det skal nu ikke forhindre mig i at besøge tesalonen.

Første besøg var for et par uger siden, og konceptet er præcis det samme som i hovedstaden. Samme store udvalg af rigtig gode teer, dertil engelske fingersandwich og scones og nogle få kager.

Perch har fundet et helt centralt beliggende lokale i Volden og møbleret det i ret klassisk tesalon-stil. Loftet ser specielt godt ud.

Mindre heldig er akustikken. Den er rent ud sagt rædselsfuld. Lyden drukner fuldstændigt, det er meget svært at føre en samtale, og den unge dame, der betjente os, var nødt til at få bestillingen gentaget flere gange. Ikke smart, det må de se at få gjort noget ved.

Det nederste billede viser bagindgangen i Borgporten. Tænk, at der findes sådan en uudnyttet arkade lige midt i byen. Den bliver ikke brugt til noget som helst fornuftigt, det skulle da lige være oplagrings- eller skraldeplads.

Perchs del ser sådan set meget godt ud, men det hjælper ikke, når der ellers kun er papkasser og skraldespande og absolut intet liv.

Når man tænker på alle de sjove og smukke arkader, der findes i andre byer, så forekommer det mig at være tåbeligt spild ikke straks at få brugt Borgporten på noget fornuftigt. Rammen er der.