fredag den 5. juni 2015

Værd at fejre

Grundlovsdag er altid en festdag, men i år er det en ekstra festlig dag. 100-året for kvindernes stemmeret - det er virkelig en begivenhed, der er værd at mindes.

Jeg kan egentlig ikke huske, at jeg på noget tidspunkt selv har mærket, at kvinder skulle være mindre værd end mænd. Uddannelse til kvinder har hele mit voksenliv været en selvfølgelighed. Det samme gælder p-pillen og retten til fri abort, der kom lidt senere. Altsammen noget der gav en vældig frihed.

I 70erne var et af slagordene Lige løn for lige arbejde. Jeg ved ikke, hvordan det går med det, men ligeløn kniber det åbenbart med. En af årsagerne er vel, at kvinder ikke er så karriere-fikserede som mænd. Jeg har selv altid hævdet min ret til at fravælge en egentlig karriere. Jeg har nydt "kun" at være på arbejde i 37 timer og så uden dårlig samvittighed bruge min øvrige tid på det, jeg havde lyst til at bruge den på.


Jubilæet blev og bliver markeret af bl.a. Kvindemuseet i Århus. I går deltog såvel sort- som hvidklædte kvinder i det optog gennem byen, der altid er i forbindelse med junis store forbrugsfest Open by Night.

Jeg synes, det er mærkeligt at tænke på, at det kun er 100 år siden, mændene her i landet bestemte, at demokrati også omfatter kvinder. Efter et kæmpe forarbejde af en masse modige og kloge kvinder. Al respekt til dem.

En dobbeltdækkerbus fra London i optoget

2 kommentarer:

Ellen sagde ...

Lige løn for lige arbejde, ja, og også gerne ligestilling på visse andre punkter, men ellers går jeg nu ikke ind for 100 % ligestilling - mænd og kvinder er jo ret forskellige, som du også selv er inde på, og hurra for det.
Jeg så lige dine strikkearbejder i forrige indlæg - jeg er ret vild med det sjal :-)

eKirsten sagde ...

Jeg synes, det vigtigste er, at man har lige ret til at bestemme over sig selv. Ansvaret følger med.