lørdag den 18. oktober 2014

Farvel, posthus

Postskiltet er kraftigt bleget, men det er næppe grunden til, at posthuset på Banegårdspladsen i Århus, havde sidste åbningsdag i dag.

Kunderne efterspørger andre løsninger end posthusene, påstår postvæsenet. Typisk at skubbe ansvaret over på kunderne.

Da mit lokalposthus, det meget besøgte i Åbyhøj, blev lukket for nogle måneder siden, blev vi lovet bedre åbningstider, når der kom en postbutik i Føtex i City Vest som erstatning.

Ja, god morgen! Da jeg ville sende en pakke kl. 18, var der da lukket. Der er i øvrigt som regel masser af kunder, der må vente på et både meget lille og meget uhensigtsmæssigt område. Jeg er ikke imponeret.

Posthuset på Banegårdspladsen var noget ganske særligt, for det var fyldt med kunst. Både "almindelige" malerier og vægmalerier. Det var en fornøjelse at komme der.

Jeg ville for nogen tid siden tage nogle billeder, inden det var for sent, men blev straks belært om, at det var forbudt at fotografere i posthuset (jeg kan egentlig godt forstå hvorfor), så jeg nåede i første omgang kun at tage et enkelt billede:

Fra Marselisborg-skovene
Til gengæld fik jeg en lille brochure om billederne, men den er simpelthen så elendig. Der er kun få billeder af dårlig kvalitet i, og der står ikke, hvem der har malet de enkelte billeder. Måske er det Axel P. Jensen, der har malet alle malerierne, det kan jeg ikke rigtig finde ud af. I hvert fald kunne det godt være ham, der har malet den dejlige danske bøgeskov.

I dag på den sidste åbningsdag sneg jeg mig til at tage nogle fotos af mit yndlingsbillede, det store vægmaleri med motiv fra Århus havn. På nuværende tidspunkt må risikoen for, at posthuset skulle blive røvet også være minimal.



Havnebilledet er i hvert fald malet af K. F. Hansen-Reistrup.

På det øverste billede kan man ud over domkirken se siloerne kaldet "De Fem Søstre" - den store hvide bygning.

Det lille billede viser vægmaleriets venstre side. Man kan lige se spidsen af det bagerste skib i kanten af det øverste billede.


Jeg kan ikke finde ud af, hvornår billederne blev malet, men det må have været før 1929, for da døde Hansen-Reistrup.

Århus Stiftstidende skriver her, at man ikke ved, hvad der skal ske med billederne eller for den sags skyld med hele bygningen.

Og hvad med den lille fine postrytter?

Hvor skal han mon bo nu? Formodentlig flytter han ikke med til Føtex.

2 kommentarer:

Den gamle krage sagde ...

Spændende billeder, spændende historie.
Men PostDanmark er ærlig talt ikke ret spændende efterhånden.....

eKirsten sagde ...

Nej, PostDanmark er godt i gang med at eliminere sig selv.