onsdag den 23. januar 2013

Favoritsalaten

Jeg har i nogle år været rigtig god til at spise salat til frokost. Så god, at hvis jeg ikke har fået salat nogle dage, så savner jeg det.
Det skal være en salat med noget der fylder i - ikke bare grøntfoder, og der skal være en STOR portion, så jeg bliver ordentlig mæt. Det fyldige kan være en eller anden form for bælgfrugter, eller det kan være "perler", altså perlespelt, rug eller byg. I sjældne tilfælde pasta eller bulgur. Til gengæld spiser jeg aldrig brød til.

Min yndlingssalat netop nu ser sådan ud:


Opskriften er nogenlunde sådan til 1 person:
En håndfuld blandede salatblade (ca. 25 g)
125 g blomkål snittet i småstykker
125 g kogte butterbeans (også kaldet Lima bønner eller "bønnernes Rolls Royce")
75 g æble i småstykker. På denne tid af året bruger jeg cox orange
7 sorte oliven
½ spsk olivenolie
1 tsk rødvinsbalsamico
Friskkværnet peber

Et par tips:
Salatbladene: Jeg synes, det tager sin tid at lave salat (og endnu længere tid at spise den), så hvor det kan lade sig gøre, springer jeg over, hvor gærdet er lavest. Det gælder for eksempel salatbladene, hvor jeg med stor fornøjelse bruger de færdige blandinger, man kan købe i poser. Jeg kan bedst lide den, man kan få i Føtex og andre af Dansk Supermarkeds forretninger og helst den der hedder French mix. Den er skyllet, og der er faktisk ikke sand eller jord i den.
Når man får en pose med lang holdbarhed og kigger efter, at der ikke er for meget fugt i posen, holder den sig godt. Når jeg har åbnet posen, putter jeg dog altid det, jeg ikke i bruger, i en bøtte i køleskabet for at forlænge holdbarheden.
Det gælder også for rucola, hvor jeg også bruger den færdigskyllede. Somme tider bruger jeg halvt blanding og halvt ren rucola.
Bønnerne: Jeg koger en hel pose bønner ad gangen. Dem, jeg ikke bruger straks, bliver frosset. Bønnerne bliver klargjort efter anvisningen på posen, dog er jeg lidt påpasselig med at få dem kogt lige præcis tilstrækkeligt, men heller ikke mere. Det er synd, hvis de bliver overkogt. Man er nødt til at smage sig frem, for kogetiden afhænger af, dels hvor gamle bønnerne er, dels hvor lang tid, de har stået i blød.
Jeg tilsætter salt, nogle peberkorn, et par laurbærblade og måske andre krydderier og/eller krydderurter ved kogningen. Et par hele allehånde er for eksempel gode, synes jeg. De fremhæver bønnernes smag.

1 kommentar:

Elin sagde ...

Hej Kirsten,

Din blog har fanget vores opmærksomhed på grund af kvaliteten af de opskrifter. Vi ville være glade, hvis du ønsker at deltage i Findeopskrifter.dk, så vi kunne oprette forbindelse til den.

Findeopskrifter.dk er en søgemaskine, der samler de bedste danske madlavning blogs fra internettet.

Flere hundrede blogs er allerede registreret her og drage fordel af den trafik, vi sender til deres websteder.

For at deltage Findeopskrifter.dk, bare gå til http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen

Hav en dejlig dag!

Med venlig hilsen
- Elin, Findeopskrifter.dk